Brandbrief Basisschool de Masten

Zondag 20 februari 2022

Bron: BD 23/24-02-2022

Op 19 februari 2022 heeft basisschool De Masten samen met de Wijkraad Maliskamp onderstaande brandbrief gestuurd naar alle politieke partijen in de gemeente Den Bosch. De brief is HIER te downloaden.

Eerder had Rosmalens Belang ook al aandacht gevraagd voor dit nijpende probleem (zie onderwerp DTV van 1 februari 2022). 

De toekomst van de jeugd in Maliskamp staat op het spel

Wij, bewoners van Maliskamp, zien enkele ontwikkelingen die ons zorgen baren. We zien de leefbaarheid van onze mooie wijk onder druk staan. Maliskamp is klein, maar hecht. Dat is te danken aan alle leuke en fijne bewoners en aan de paar mooie voorzieningen die we hier nog hebben (de bijzondere supermarkt, theetuin, kinderboerderij, speeltuin en niet te vergeten de leuke evenementen). Deze voorzieningen zijn mede door de inspanning van actieve en enthousiaste buurtbewoners nieuw leven in geblazen.

De laatste jaren is de populatie van de wijk aan het veranderen. We zien een verjonging in de wijk, wat direct invloed heeft op de belangrijkste voorziening, het wijkgebouw. In het wijkgebouw bevindt zich kinderopvang Kanteel, het Trefpunt, medisch kinderdagverblijf de Elzengaard (Cello) en basisschool de Masten. De groei van het aantal jonge kinderen maakt dat de kinderopvang en de school uit hun voegen barsten. Momenteel zitten er 147 kinderen op een school die slechts ruimte biedt voor 125 kinderen. Dit heeft negatieve invloed op de kinderen, ouders, medewerkers maar ook op andere partijen in het wijkgebouw, zoals de vrijwilligers van het Trefpunt en het medisch kinderdagverblijf. Het probleem is niet alleen onderwijskundig, maar gaat ten koste van de leefbaarheid. Om deze reden schrijven we jullie nu aan: wij gaan graag met jullie in gesprek om tot toekomstbestendige oplossingen te komen.

Stijging aantal leerlingen

De Masten is een school waar oog is voor ieder individu, waar ruimte is voor kinderen die extra zorg nodig hebben, en waar een onderwijssysteem wordt gehanteerd waarbij ontwikkelingsgericht wordt gewerkt. Dit betekent dat wordt geprobeerd om te gaan met de verschillende niveaus die er zijn tussen kinderen en hen onderwijs te geven dat aansluit bij hun niveau: groepsoverstijgend werken. Hierbij gaan we ervan uit dat wat kinderen jong leren, later bijdraagt tot meer begrip voor verschillen tussen mensen. Er is veel aandacht voor van- en met elkaar leren. Door het enorme ruimtegebrek kan de school dit onderwijsconcept niet meer waarmaken.

We maken ons zorgen, aangezien er binnen het huidig aantal leerlingen ruimtegebrek ervaren wordt. Dit aantal zou binnen de officiële norm vallen. Zoals bekend, is de toename van het aantal leerlingen besproken met de gemeente in 2017. Destijds is de oppervlakte van de school opnieuw ingemeten, nadat de lerarenkamer in gebruik is genomen als klaslokaal. Dat dit de werkdruk heeft doen stijgen spreekt voor zich. Het probleem wordt echter op niet al te lange termijn groter: voor een deel van de kinderen die nog in onze wijk komen wonen of geboren worden is in de toekomst geen plek op school. Er is al sprake van een wachtlijst en erzullenkinderen afgewezen moeten worden.

Dit probleem wordt versterkt door de nieuwbouwlocatie Coudewater waar 400 nieuwe woningen komen. De projectontwikkelaar van Coudewater noemt de Masten als dichtstbijzijnde school. Plaats voor deze extra leerlingen is er echter niet. Tijdens de bouw van het wijkgebouw en in de huidige prognose basisonderwijs gemeente ’s-Hertogenbosch is geen rekening gehouden met deze demografische ontwikkelingen en daardoor is geen ruimte meer voor alle functies.

Ter informatie in de bijlage de prognose van het aantal leerlingen op basisschool De Masten voor de komende jaren (bron: Leerling prognose basisonderwijs gemeente ‘s-Hertogenbosch 2020). Daarnaast in bijlage het totaal aantal aangemelde leerlingen op De Masten, dat deze prognose al overstijgt zonder rekening te houden met de nieuwbouw op Coudewater.

Onderwijskwaliteit en solidariteit onder druk

Het ruimtegebruik zorgt voor extra belasting bij het personeel. Leraren en medewerkers van beide kinderdagverblijven hebben geen pauzeruimte voor zichzelf. In tijden van krapte op de onderwijsmarkt en de zorg, is het meer dan wenselijk om te zorgen voor deze basale randvoorwaarden voor personeelsleden.

Gezien de druk op de ruimtes, ontstaat er in het gebouw spanning tussen de verschillende partijen die het gebouw delen. Dit is niet wenselijk! Niet voor alle partijen die noodzakelijk zijn voor het concept van het multifunctionele centrum, maar ook niet voor onze wijk. De binding in deze wijk, de band tussen jonge en oudere mensen, die elkaar juist in dit gebouw treffen is het cement van een dorp als het onze.

Toekomst

De oplossing die de gemeente aandraagt is om kinderen in een andere wijk naar school (De Troubadour of ’t Sparrenbos) te laten gaan. We zien dat niet als een toekomstbestendige oplossing.

Het aantal jonge kinderen stijgt en gezien de huidige leeftijdsopbouw van de bewoners van die wijken is het een logisch gevolg dat zich hier ook steeds meer jonge gezinnen vestigen. Ook de Troubadour en ’t Sparrenbos kunnen de toestroom aan kinderen die de nieuwbouw op Coudewater en de geplande nieuwbouw op het terrein van het Rodenborch College niet opvangen.

Het is zeer ongewenst hiervoor pas een oplossing te bedenken (uitbreiding neemt immers jaren in beslag) als, naast De Masten, ook de Troubadour en ’t Sparrenbos overvol raken.

Maar het is om meer redenen ongewenst. Deze scholen liggen aan de andere kant van de snelweg. Het is een onveilige route, kinderen kunnen er pas later zelfstandig naartoe en zullen dus veelal met de auto vervoerd worden. Kinderen die niet in de wijk op school zitten zullen minder aarden in de wijk en dit geldt ook voor de rest van het gezin.

Hieronder schetsen we in het kort de belangrijkste issues die wij als wijk zien:

• Veiligheid: als kinderen uit moeten wijken naar scholen buiten Maliskamp, moeten zij de snelweg oversteken. Dit is een gevaarlijke route. Met name de rotonde waar slecht zicht is op fietsers.

• Duurzaamheid: extra autoverkeer is juist wat we niet willen.

• Leefbaarheid in de wijk: als kinderen niet in onze wijk naar school kunnen, verwachten wij op
termijn dat de verbondenheid in onze toch al kwetsbare wijk, sterker onder druk komt te staan. Ouders zullen zich minder inzetten voor de wijk waar zij zich geen onderdeel van voelen, kinderen die in Maliskamp wonen maar hier niet naar school gaan zullen minder zelfstandig kunnen opgroeien en minder sociale contacten dichtbij hebben. Kortom, wij denken dat dit voor Maliskamp op de lange termijn schadelijk zal zijn.

• Aantrekkingskracht van de wijk voor jonge gezinnen: kinderen brengen leven in een wijk, dit hebben we nodig voor de sociale cohesie voor de toekomst. Als (aanstaande) ouders er rekening mee moeten houden dat hun kinderen niet hier op de opvang of op school terecht kunnen, geeft dit veel onrust in gezinnen en zorgt er in potentie voor dat minder jonge gezinnen zich hier vestigen en dus voor een minder evenwichtige en bloeiende wijk.

• Onderwijskwaliteit in gevaar: er is geen lerarenkamer meer, waar gepauzeerd kan worden of een ruimte waar kinderen kunnen reguleren of werken zonder prikkels. Dit betekent extra mentale druk voor medewerkers maar ook veel schuiven in lesmethodes en in ruimtes. Voor leerkrachten wordt De Masten minder uitdagend. We raken hiermee in een vicieuze cirkel wat betreft onderwijskwaliteit. De afgelopen jaren heeft laten zien dat kwalitatief sterke leerkrachten uitwijken naar andere scholen.

• Sociale veiligheid: de basisschooltijd dient een periode te zijn waarin je in een veilige omgeving kunt groeien en jezelf ontwikkelen. Wanneer deze periode onderbroken wordt door wissel van school en omgeving en ook minder aansluiting in de groep door afstand, komt dat alles in het gedrang.

Oplossing

Tot nu toe hebben we deze problemen vooral onderwijskundig bekeken. Wij begrijpen dat het voor de gemeente op die gronden lastig is om investeringen te doen. Ons probleem van ruimtegebrek is echter breder dan alleen ruimtegebrek dat opgelost kan worden met schuiven van leerlingen naar andere scholen. Het moet integraal benaderd worden. Als we voor de korte termijn op het oog makkelijke keuzes maken, worden andere problemen groter: kinderen die ongezond opgroeien, eenzaamheid, spanningen in de samenleving door minder sociale cohesie.

Wij denken dus dat een kleine uitbreiding van de school grote positieve effecten kan hebben voor kinderen, medewerkers, andere partners in het gebouw en voor de toekomst van onze wijk. Dit zou kunnen door uitbreiding op het dak (hier is bij de bouw al in voorzien) noodlokalen of herziening van de indeling van huidige ruimtes. We willen graag met de gemeente onderzoeken hoe we een toekomstbestendige oplossing kunnen vinden. Wij willen blijven wonen in een gezonde en veilige wijk.

Onze vraag aan de politiek

We hopen dat jullie onze mening delen dat leefbaarheid en verbinding in de wijken, veiligheid voor kinderen en kwalitatief onderwijs belangrijke issues zijn voor de komende jaren. We zouden het waarderen als jullie je in de campagne hard willen maken voor de kleine kernen en onze problemen daarin benoemen. Hierover gaan wij graag met jullie in gesprek. Niet alleen wij, ook de directeur van onze school en de kinderen delen graag hun ervaringen, wensen en hoop voor hun toekomst. We hopen dat dit nog kan worden meegenomen in jullie campagne en nodigen jullie graag uit om een bezoek te brengen aan onze unieke school. Een afspraak maken kan telefonisch, via 06-11006178 (Anita van Heusden) of via de mail Anita.vanHeusden@signumonderwijs.nl.

Wij zien uit naar jullie bezoek.

Werkgroep ‘(toekomstige) ouders: ruimtegebrek De Masten’:

Jessica Lourenssen, Laura van den Donk, Manon Muylwijk, Iris Kollenburg, Laurette Rutjes-Sijben, Marlijn van den Berg, Eefke van de Sande

Anita van Heusden – IKC directeur

Maarten van Os – ‘Wijkraad Maliskamp’