Aanpak Nulandse Heide

Donderdag 02 oktober 2014

Natuurontwikkeling Waterwingebied Brabant Water

Het is zover!

Brabant Water gaat er voor zorgen dat de natuur verder kan verbeteren in het waterwingebied in Nuland. Daarvoor gaan we meer open plekken in het bos maken zodat de heide zich verder kan uitbreiden. De voorbereidingen zijn al gestart heeft het wellicht al gezien, er staan oranje en blauwe markeringen op bomen in het bos, waterwingebied Nuland van Brabant Water.

Dit betekent er bomen zullen worden gekapt ten gunste van de ontwikkeling van het natuurgebied. Een deel van het gekapte bos zal ook worden geplagd (afgraven bosbodem). Op sommige delen in het natuurgebied zal bos plaats gaan maken voor een meer open landschap. De maatregelen zijn vergelijkbaar met de maatregelen die in het aangrenzende Mariaburgbos zijn genomen enkele jaren gelden.

Gezamenlijke visie

In 2011 is samen met partners gemeente s-Hertogenbosch, Brabants Landschap, Zorginstellingen (Cello en Vivent), IVN en lokale deskundigen een natuurvisie opgesteld. Hierin is het gewenste toekomstbeeld voor Hooge Heide midden uitgewerkt. Een van de projecten uit de visie is het project dat wij nu gaan uitvoeren. Een van de gezamenlijke wensen was het realiseren van een verbindingszone tussen de verspreid liggende heide- en stuifzandgebieden. Door deze te verbinden wordt leefgebied van kenmerkende dier- en plantsoorten vergroot. De verbindingszone is gevisualiseerd als een heidebaan door het huidige bosgebied. Verschillende soorten heivlinders en libellen, maar ook levendbarende hagedis kunnen hiervan profiteren. Dit geldt ook voor planten zoals struikheide, buntgras, zandblauwtje en grasklokje. Het is de bedoeling dat het landschap aantrekkelijker wordt en haar (cultuur)historie meer zichtbaar. Er zal meer variatie komen door meer afwisseling tussen open en gesloten terrein en hopelijk genieten bezoekers straks van nog mooiere natuur.

Boskap en plagwerk

De ontginningsbossen blijven ondanks gericht beheer op natuurwaarden eenvormig van karakter door de trage groei en weinig variatie in leeftijd en soorten, Het kappen van een verbindingszone (corridor) van 60 meter breed gaat daar verandering in brengen. De uitwerking van het plan komt neer op het kappen van 7 ha bos waarbij historische houtwallen en markante bomen worden vrijgesteld. In de corridor blijven enkele bomen staan (overstaanders). In totaal zal er 4.5 ha worden geplagd; een middenstrook van 20meter samen met enkele delen van heide- en stuifzandlocaties die zijn verruigd of verbost. Op de kale bodem ontstaan nieuwe uitgangsituaties voor o.a. graafbijen en de ontwikkeling van korstmos- en heischrale vegetaties. Het uitvoeringsplan is opgesteld in samenwerking met Landschapsbeheer Maasdonk, de Bosgroep, Het bos blijft toegankelijk tijdens de werkzaamheden.

Wat blijft behouden

Om de nieuw te realiseren corridor goed te verweven met het omringende bos, wordt er 40ha bos gedund. Te kappen bomen worden op basis van houtkwaliteit en nut voor fauna geselecteerd. Het totale natuurgebied van Brabant Water is circa 110ha groot, waarvan een kleine 11ha bedrijfterrein. Het overige bosgebied (circa 60ha) blijft in rust voor reewild en tal van vogelsoorten waaronder Havik en Boomklever, maar ook Grote bonte specht en Houtsnip.
De uitvoering vindt plaats in het najaar en de winter van 2014. Kijk voor meer

Informatie op het regionale platform van de landschapsontwikkeling van Hooge heide via: https://www.facebook.com/HoogeHeide